Lickertskalor och datanivåer

I Lillis & Hayes (2007) har utvecklat ett mätinstrument för ACT och fördomar. I det instrumenter har en skala från 0-100 använts. Frågan är om det inte är rimligare att en skala 1-10? Eller ännu bättre använda sig av Lickert-skalor. Lickert finns i 4, 5 eller 7. Enligt en studie spelar det mycket liten roll om det är 5, 7 eller som används. Det blir lite väl jobbigt med 7 alternativ, därför bestämmer vi oss för en 5 skala. I en 5 gradig skala finns ett neutralt alternativ. I vårt fall är det intressant att se en förändring också från negativ till neutral, alternativ från neutral till positiv. Därför bestämmer vi oss för att använda en en femgradig Licker-skala. En svårighet är hur detta ska formuleras. Är det bättre att ha en skala 1-5 från instämmer helt till instämmer inte alls; eller ska varje position ha en formulering?

En bra och seriös bloggpost finns på Likert scale & surveys – best practices Vi har stöd i vårt resonemang om att mer än 7 är för mycket, att det är svårt med siffror och att etiketter måsta vara bra formulerade.

Några alternativ:

En vanlig engelsk variant med 5 skalsteg:

1. Strongly Agree

2. Agree

3. Neutral

4. Disagree

5. Strongly Disagree

På svenska är det svårare att hitta en bra översättning när det gäller den 5-gradiga skalan. Den här tycker vi blev tydlig och symmetrisk:

1. Instämmer helt.

2. Instämmer nog.

3. Neutral

4. Instämmer nog inte.

5. Instämmer inte alls.

Så får det bli!


No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: